01 okt. 2018

Wiskundewedstrijd Nijmegen

Vrijdagochtend 21 september vertrokken we om kwart voor negen naar Nijmegen voor de wiskundewedstrijd. Ons team bestond uit vier leerlingen namelijk Rik (6V), Gijs (6V), Quinten (5V) en Nienke (6V). Om elf uur begon de eerste ronde van de wedstrijd. In die ronde, de estafette, waren er 20 opgaves waarvoor we één uur de tijd kregen. De estafette stopte na dat uur of al eerder als een team alle opgaves goed had. Iedereen begon bij opgave 1 en pas als je die goed had of die opgave oversloeg, kreeg je een nieuwe opgave. Deze ronde begonnen we goed. Bij de meeste vragen kon je drie keer antwoord geven waardoor we ook konden gokken als we een idee hadden om zo tijd te winnen. Toen het uur om was waren we bij opgave 17 aangekomen (en 1 vraag overgeslagen) en we hadden 360 punten gehaald en stonden daarmee op de 4e plek van de 100 teams!

Na de estafette hadden we een goed verzorgde lunch in het Huygensgebouw op de Radboud Universiteit Nijmegen. We hadden gezellig een spelletje gedaan tijdens de lunch en toen was het alweer tijd om naar het Gymnasion te lopen voor de 2e ronde van de wedstrijd, Sum of Us.

Tijdens de Sum of Us krijg je 4 hoofdopgaven en bij sommige ook deelopgaven. Voor deze opgaven kregen we anderhalf uur de tijd. De opgaven van dit jaar hadden allemaal iets te maken met het onderwerp ‘Lineair programmeren en optimalisatie van grafen’. We hadden daarover een boekje gekregen die we op school van tevoren al hadden geoefend met zijn allen. We konden snel aan de slag tijdens de Sum of Us, omdat we van tevoren al hadden afgesproken welk deelonderwerp wie zou doen. We hadden ook nog de tijd om elkaars opgaven te checken. Opgave 1 was heel lastig en we hadden niet genoeg tijd meer om daar nog goed naar te kijken met zijn allen. De rest van de opgaven was wel gelukt.

We liepen terug naar het Huygensgebouw voor de borrel en de prijsuitreiking. De prijsuitreiking liet even op zich wachten dus hadden we in te tussentijd met zijn allen nog even een spelletje gedaan. Alle teams in de top 10 van de 100 kregen een prijs en mochten die op het podium ophalen. Wij zijn uiteindelijk 6e geworden van de 100 teams met 785 punten en we kregen een boek over het raadsel van Fermat.

We reden weer terug met zijn allen in de auto naar school om de fietsen op te halen. Daar stonden we voor een verassing, want we kregen het hek niet open met de sleutel. We stonden te lachen met zijn allen in de regen, want dit moest toch lukken met ons wiskundig inzicht :P. Nadat Rik over het hek was geklommen om te bekijken hoe het slot zat, kregen we het hek open en werden de fietsen bevrijd. Het bordje op het hek ‘Parkeren op eigen risico’ was wel heel letterlijk vandaag. We sloten de dag af door met zijn allen pizza te eten en nog even na te genieten van de leuke en gezellige dag. We zijn tevreden hoe ver we zijn gekomen met ons team van 4 (i.p.v. 5) en het doel was bereikt door het boek te winnen!

  • Wiskundewedstrijd.jpg
  • Uitslag wiskundewedstrijd.png
  • Wiskundewedstrijd poort.png