28 sep. 2021

Verslag wiskundewedstrijd

Twee teams, elk bestaande uit vijf leerlingen uit verschillende jaarlagen, hebben op vrijdag 24 september deelgenomen aan een online wiskundetoernooi, georganiseerd door de Radboud Universiteit, via Discord. Je had hierbij een ochtend- en een middagprogramma.

In het ochtendprogramma, de estafette, was het de bedoeling om binnen een uur zoveel mogelijk opgaves op te lossen. Er waren twintig opgaves en per opgave kon je twintig of dertig punten behalen, zodat het totaal op 500 punten uitkwam. Echter, je kon maar twee of drie keer een antwoord doorgeven, afhankelijk van de vraag.

Een voorbeeld opgave is de volgende:
Je hebt een schaakbord van 5x5. De kolommen noem je een A tot en met E en de rijen 1 tot en met 5. Er staat één dame op B2 en één op D1. Hoe kun je drie dames op het bord plaatsen, zó dat ze elkaar niet kunnen slaan.

In het middagprogramma, de Sum of Us, kreeg je vier opgaves waar je anderhalf uur de tijd voor had. Ook kreeg je nog een extra opgave, waar je maar een uur de tijd voor had. De Sum of Us draait elk jaar rond een toepassing binnen de wiskunde en dit jaar was dat ‘aanbevelingssystemen’. Daarmee kun je bijvoorbeeld voorspellen hoeveel sterren iemand een film zou geven, naar aanleiding van beoordelingen van andere films en van andere kijkers van diezelfde films.

Het was in ieder geval een erg gezellige dag, met veel wiskundige vraagstukken.

Jiska en Annelieke

Foto 1: Team 1 met Ivo, Katja, Yannieku, Ruben en Wendy

Foto 2: Team 2 met Annelieke, Jiska, Zhihao, Wu-Ji en Tobias

  • wiskundetoernooi.jpg
  • team 1 wisk.jpg
  • team 2 wisk.jpg